Meridián gyakorlatok

 

A Taiji edzéseket minden alkalommal bemelegítéssel kezdjük, hogy testünk kellőképpen fel legyen készülve a bonyolult mozgássor könnyebb kivitelezésére.

A bemelegítés első része a meridián pont masszázs (meridián vezeték mentén elhelyezkedő akupunktúrás pontok stimulálása), és a Qi-Gong (csikung), ezután pedig néhány, főként körzésből álló könnyű gyakorlatot végzünk.

 

Mi a Meridián? - energia csatorna

A meridiánok a testünket behálózó energia vezetékek rendszere, melyek mentén találhatóak az akupunktúrás pontok. Ezek az energia vezetékek fő szerepet játszanak a gyógyításban, az egészség megőrzésében, illetve annak helyreállításában. Ezek szabályozzák a különböző szervek működését, és szállítják a vitális energiát. 12 páros főcsatorna és 8 páratlan különleges vezeték létezik, amelyek nagyjából az egyes szerveknek felelnek meg. A csatornákban észlelhető energetikai rendellenességek a betegségek fő megnyilvánulásai.

Ezeken az energia vezetékeken (meridiánok) kering a Chi (levegő, éltető elem), vele párhuzamosan pedig a vér (életenergia). A fő hangsúly a Yin és Yang elméletén van, amikor is meg kell teremtenünk az egyensúlyt külső, és belső szinten is.

 

Megkülönböztetünk Yin, és Yang típusú meridián vezetékeket, melyek a fő szervekhez kapcsolódnak.

Ezek a szervek felelősek az élet fenntartásáért, termelik a hormonokat, és az enzimeket, napi működésünkhöz és az életünkhöz. A csatornákon történő energia áramlását sok minden befolyásolja. Ilyen a lelki állapotunk, egészségi állapotunk, napszak, évszak... stb. A megfelelő áramlás fenntartása a tudatos életünkön múlik.

12 fő meridián:

Yin típusú: tüdő, lép- hasnyálmirigy, szív, vese, szívburok, máj.

Yang típusú: vastagbél, gyomor, vékonybél, húgyhólyag, 3-as melegítő, epehólyag.

 

A régmúlt Kínában - de napjainkban is - egy sor olyan módszer létezett, amivel a meridián rendszert edzésben lehetett tartani. Ezek a módszerek mára szinte az egész világon, de legalábbis annak „civilizált” felén elterjedtek és igen nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezek képviselői főként a harcművészetek, (Kung-fu, Wu-shu, Taji, Qi-Gong) e technikák mindegyike megfelel a meridiánok karbantartására, ill. az egészség fenntartására.

Létezik még egy úgynevezett Meridián torna is, ami a meridiánok mentén elhelyezkedő főbb pontok masszírozásával, stimulálásával segíti az egészség megőrzését, és a gyógyulást.

 

Az akupunktúra fontos ága a hagyományos kínai orvoslásnak. Alapját az energiaáramlás rendszerének tana, az ennek alapjául szolgáló csatornák (vagy más szóval: meridiánok) és a szúráspontok, az akupunktúrás pontok felismerése adja. Ezek alkalmazása a gyógyításban történhet tűszúrással, masszírozással, hő ingerléssel, vákuumhatáson alapuló szívással (köpölyözéssel), stb. Kínában még a gyógynövényekről is köztudott, hogy melyik meridiánon fejtik ki hatásukat, jin vagy jang jellegűek, tehát a kínai fitoterápia is a csatornák és pontok ismeretén nyugszik. A hagyományos kínai orvoslás (rövidítve: HKO) több mint kétezer-ötszáz éves alapművében, mely: A Sárga Császár Belső Könyve címen ismert, mindezt már írásba fektették. Említésre méltó még a fül akupunktúra alig néhány évtizede felismert pontrendszere, hiszen a már említett alapmű szerint is a meridiánok a fülkagylón találkoznak.

Egyesületünk QR kódja: